Online dating, de voor- en nadelen op een rijtje

online dating

Wat je moet weten voor je aan online dating begint

Online dating is populairder dan ooit. Logisch, want het aantal alleenstaanden was nooit zo groot en daten via het Internet is al lang geen nieuwigheid of taboe meer.

Online dating is maar een van de vele manieren om nieuwe mensen en andere singles te leren kennen, maar is het ook de juiste optie voor jou?

De voordelen van online dating

Lekker anoniem

Je bepaalt helemaal zelf welke informatie je in je dating profiel wil vrijgeven. Meer nog, je kan met verschillende vrijgezellen contact leggen en langdurig chatten zonder dat die nog maar je echte naam kennen. Je hebt dus niets te verliezen en je datet volledig vrijblijvend.

Daten waar je wil

Je laptop en een Internet verbinding, meer heb je niet nodig.  Je hoeft je niet eens te verplaatsen, want je kan even goed mensen leren kennen vanuit je luie zetel.

Daten wanneer je wil

Heb je je dagje niet, dan kan je het daten gerust even opzij schuiven. Die berichtjes in je inbox kan je evengoed morgen beantwoorden. Wil je het daten eventjes pauzeren, dan kan je je datingprofiel ook met 1 klik tijdelijk offline halen of zelfs permanent verwijderen.

Tijd en energie uitsparen

Online daten kan je heel wat tijd uitsparen. Bij een live afspraakje kan je maar met 1 single per keer afspreken en volgens de wet van de cijfertjes zal je dus heel wat weekends moeten opofferen voor je echt Mr./Mrs. Perfect tegenkomt. Bij online daten kan je al wat kaf en koren scheiden tijdens het chatten en vertrek je enkel nog op date met vrijgezellen die je écht de moeite lijken.

Bad hairday?

In tegenstelling tot een live date hoef je je helemaal niet op te maken en er stunning uit te zien. Zelfs in je joggingbroek en met ongekamde haren kan je een goede eerste indruk maken op je gesprekspartner.

De kosten onder controle

Niet alle datingsites zijn gratis, maar je weet wel hoeveel het je gaat kosten om andere singles te bereiken. De rekening voor drankjes en etentjes bij live daten worden je bovendien nog even bespaard.

Geen voordelen zonder nadelen

Alleen maar voordelen voor online dating? Dat zou te mooi zijn om waar te zijn. Er zijn zeker ook wel nadelen en risico’s verbonden aan daten via Internet. Een gewaarschuwde single is er 2 waard, dus zetten we even enkele aandachtspunten op een rijtje:

What you see, is not always what you get

De foto van de single waarmee je al een hele tijd aan het chatten bent, ziet er vast aantrekkelijk uit, maar ziet je date er tijdens je afspraakje er ook net zo uit als op die foto of was die enkele jaren en kilootjes geleden genomen?

Hoe echt, is echt?

Datingsites durven wel eens valse profielen aanmaken om je nog meer singles te kunnen aanbieden, maar zit er achter die profielen ook een echte persoon? Sommige datingsites zullen valse profielen opsporen en actief verwijderen, maar dat doen ze zeker niet allemaal. Berichtjes sturen en kijken of je een realistisch antwoord terugkrijgt, is de enige manier om valse profielen op te sporen!

Wat online dating je niet kan vertellen

Lichaamstaal liegt nooit. Je kan heel wat afleiden uit de houding van je gesprekspartner, tenminste als die persoon in levende lijve tegenover je staat. Deze waarheid kan je met online dating helaas niet achterhalen.

Het gaat allemaal erg vlot op het computerscherm? Je blijft aan de praat en je hebt altijd wat te vertellen? Laat ons dan hopen dat je gesprekspartner op een real live date net zo spontaan is en niet dichtklapt door de zenuwen?

Vrijblijvend daten werkt in 2 richtingen

Een groot voordeel van online daten, is uiteraard dat de kennismakingen vrijblijvend zijn. Je hebt niets te verliezen en je kan met minimale inspanningen toch al redelijk wat andere singles bereiken. Maar die minimale inspanningen gelden uiteraard ook voor de andere partij. Hoeveel tijd en energie heeft je gesprekspartner er echt voor over om je beter te leren kennen. Wil hij/zij evenveel moeite doen als jij om de juiste partner te vinden?

Trop is teveel

Als je je profiel goed opstelt, zal je snel respons ontvangen. Het is altijd wel leuk om te zien dat je profielen anderen aanspreekt, maar kan je het aantal berichtjes nog te baas en zie je door het bos de bomen nog?

Gezocht: m/v voor….

Jij hebt wel heel duidelijk in je profiel genoteerd dat je op zoek bent naar een serieuze relatie en toch blijf je oneerbare voorstellen voor heel andere types relaties ontvangen? Wen er maar al aan. Online daten is ook voor mensen met minder goede bedoelingen een snelle en gemakkelijke manier om veel singles te bereiken.

Kies de juiste datingsite!

Zoals je ziet, biedt online dating heel wat voordelen, maar er zijn ook enkele risico’s aan verbonden. Daarom is de juiste datingsite uitkiezen een absolute must om zorgeloos online te daten.

Er zijn ontzettend veel Vlaamse datingsites actief in België. Parship, datingsite Relatieplanet en SmartBeat zijn ongetwijfeld de betere, maar welke datingsite past het best bij jou? Er zit maar 1 ding op: verschillende datingsites vergelijken!

Benieuwd welke verschillen wij hebben opgemerkt?

Andere artikels in deze categorie